Cea mai bună metodă de relaxare: STRETCHING-UL

antrenor personal marina marginean danncefit

     La început, la clasele mele de aerobic făceam 10 minute de stretching pe final de antrenament. De asemenea, și alături de clienții din sala de fitness urmam același protocol. Mi-am dat seama totuși de cât de important este el defapt și cât de multe beneficii are. Acum lucrurile sunt puțin diferite și pe lângă cele 10 minute, includem o clasă de 50 de minute de stretching.

     În secolul în care trăim avem tendința să stăm mereu într-o postură groaznică atât acasă, la servici și pur și simplu când mergem. Pe lângă această postură incorectă, mușchii noștri sunt mereu contractați și încordați, apar dureri și ne simțim ”înțepeniți”. Lăsând la o parte beneficiile fizice, există multiple beneficii asupra stării noastre psihice pentru că acest stretching ne ajută să ne relaxăm și mintea. Se spune că și creierul este un mușchi, nu-i așa?

     Ei bine, eu am descoperit cât de mult mă ajută acest stretching atât pe mine cât și pe clienții mei. În cele ce urmează vă voi explica ce este și cum ne ajută defapt.

Ce este STRETCHING-UL?

Stretchingul este o formă de exercițiu fizic în care se întind și se relaxează mușchii pentru a îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea articulațiilor. Este o practică frecvent utilizată înainte și după activitățile fizice intense sau antrenamentele sportive, dar poate fi și o activitate separată, practicată în scopul menținerii și îmbunătățirii flexibilității.

Care este scopul lui?

Scopul principal al stretchingului este de a preveni accidentările musculare și de a îmbunătăți performanța fizică. Prin întinderea mușchilor și a tendoanelor, se poate crește flexibilitatea și raza de mișcare a articulațiilor, ceea ce facilitează efectuarea mișcărilor în timpul activităților zilnice sau sportive.

Câte tipuri de stretching există?

  1. Stretching static: implica menținerea unei poziții întinse a mușchilor timp de 15-60 de secunde, fără a provoca durere. Aceasta poate fi realizată în picioare, așezat sau în poziție culcată.

  2. Stretching balistic: constă în efectuarea de mișcări repetitive și salturi controlate pentru a obține o întindere mai mare și o flexibilitate sporită. Această tehnică trebuie efectuată cu precauție, deoarece poate crește riscul de leziuni musculare.

  3. Stretching activ: presupune folosirea forței musculare pentru a păstra sau a dezvolta flexibilitatea. Se efectuează prin împingerea sau tracțiunea mușchilor opuși în timp ce se menține o poziție specifică.

  4. Stretching pasiv: implică utilizarea unor elemente externe, cum ar fi partenerul sau echipamentele speciale, pentru a obține o întindere mai profundă. Acest tip de stretching este mai puțin utilizat și necesită precauție pentru a evita leziunile.

Este important să faceți stretching în mod corect și să evitați forțarea mușchilor în exces sau producerea durerii. Înainte de a începe un program de stretching , este recomandat să consultați un specialist în domeniul sănătății sau un antrenor calificat pentru a primi instrucțiuni adecvate și să vă asigurați că exercițiile sunt potrivite pentru propriul corp și nivel de fitness.

 
 
 
antrenor personal fitness dancefit marina marginean stretching

Care sunt beneficiile?

Stretchingul aduce o serie de beneficii pentru corp și minte. Iată câteva dintre acestea:

  1. Îmbunătățirea flexibilității și mobilității articulare: Stretchingul regulat ajută la creșterea flexibilității mușchilor și a tendoanelor, permițând o gamă mai mare de mișcare în articulații. Acest lucru poate îmbunătăți performanța fizică în activitățile zilnice și în sporturi, precum și reduce riscul de accidentări.

  2. Reducerea riscului de leziuni: Un corp flexibil și cu mușchi întinși corespunzător are o mai mare rezistență la traumatisme și previne leziunile musculare și articulare. Stretchingul înainte și după activitatea fizică poate contribui la încălzirea și răcirea mușchilor, pregătindu-i pentru efort și ajutând la recuperarea musculară.

  3. Ameliorarea posturii și a echilibrului: Stretchingul poate ajuta la corectarea dezechilibrelor musculare și la îmbunătățirea alinierii corpului. Prin întărirea și întinderea grupelor musculare relevante, se poate ameliora postura și se pot reduce durerile asociate cu poziții incorecte.

  4. Reducerea tensiunii musculare și a stresului: Stretchingul are un efect relaxant asupra mușchilor, reducând tensiunea și stresul acumulate în corp. Aceasta poate contribui la relaxarea generală, îmbunătățirea stării de bine și reducerea simptomelor asociate cu stresul și anxietatea.

  5. Îmbunătățirea circulației sanguine: Prin efectuarea exercițiilor de stretching, se poate îmbunătăți circulația sângelui în mușchi și țesuturi, crescând aportul de nutrienți și oxigen. Aceasta poate stimula recuperarea musculară și poate contribui la o mai bună sănătate cardiovasculară.

  6. Promovarea relaxării mentale și a stării de calm: Stretchingul poate fi un moment de introspecție și de relaxare, permițând o pauză în rutina zilnică agitată. Prin concentrarea pe respirație și pe senzațiile corpului, poate contribui la reducerea stresului mental și la obținerea unei stări de calm și liniște interioară.

Noi la DanceFIT practicăm stretching-ul în mod regulat iar dacă dorești să începi și tu, te așteptăm în fiecare Vineri la ora 19.00 să ne relaxăm pe cinste!

Sper că acest articol ți-a fost de folos și dacă ți-a plăcut, împărtășește-l cu prietenii tăi. 

Investește în sănătatea ta. Inveestește în tine.

#stretching #fitness #galati #miscare #salafitness #relaxare #miscare #sanatate

Lasă un răspuns

×